Treceți la conținutul principal

ZIUA MONDIALA A EDUCATIEI - 5 OCTOMBRIE



          « Omul lipsit de educatie nu stie sa se foloseasca de libertatea sa.
                                                         «  Immanuel Kant « 

« Educatia nu este pregatirea pentru viata, educatia este viata insasi.
 » John Dewey »
           



Ziua Mondiala a Educatiei este celebrata anual pe 5 octombrie, incepand cu anul 1994, in intreaga lume, pentru a aminti de importanta rolului educatiei.
Ziua Mondiala a Educatiei este, de asemenea, un moment de reiterare a semnarii in 1966 a recomandarilor UNESCO referitoare la statutul profesorului.
Recomandarile UNESCO din 1996 au stabilit drepturile si responsabilitatile profesorilor si standardele internationale pentru educatia continua, integrarea in campul muncii, conditiile de predare si invatare.
Aceste recomandari, valabile si in prezent, mai contin si sfaturi practice pentru profesori pentru a creste nivelul calitatii educatiei. Practic sunt stabilite standardele legate de profesionalism, cooperare intre institutii, educatia continua a cadrelor didactice, libertate profesionala, responsabilitati, codul de etica al profesiei, drepturi, numarul orelor de munca, remuneratie etc.

Pe 5 octombrie mapamondul îşi sărbătoreşte dascălii. Este recunoscut, astfel, meritul dascălilor, în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi. Educaţia stă, indiscutabil, la baza evoluţiei pozitive a unui stat.
Această zi se sărbătoreşte în peste 200 de ţări., denumirea ei fiind “World Teacher’s Day”
Cand spui scoala, in mintea fiecaruia dintre noi apar chipurile celor care ani de-a randul, cu pricepere, talent si daruire, ne-au modelat intreaga fiinta, netezindu-ne calea catre cunoastere, afirmare si realizare profesionala.

Ziua mondiala a profesorului este ziua oamenilor care au ca misiune nobila dezvaluirea tainelor ascunse in „corola de minuni a lumii”, zamislirea in mintea si spiritul oricarui copil a unei culturi si a unei educatii pe care le va folosi mai tarziu si de care acesta va fi mandru.
Ziua Educatiei este ocazia potrivita pentru exprimarea aprecierii si respectului fata de cadrele didactice, datorita contributiei pe care o aduc in asigurarea viitorului elevilor din intreaga lume.

In afara de omagierea dascalilor, aceasta zi ar putea fi si un prilej de intelegere a rolului pe care il are educatia, fie ea cea scolara sau cea pe care o primim chiar in familie.

Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale si la progresul tehnic si evolutia si dezvoltarea tarii in toate domeniile : stiintifice, economice, culturale, politice si sportive

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, Romania este tara care se poate mandri cu rezultate exceptionale la olimpiade si concursuri internationale si cu multi elevi valorosi.
Cu experienta, cu abilitatea si cu profesionalismul cu care tainele tuturor stiintelor vor fi predate elevilor, educatorii, cadrele didactice, vor culege laurii cunostintelor acumulate de catre elevi pentru ca acestia sa imbrtiseze cariere stralucite.

Felicitari, admiratie si multumire pentru daruirea dumneavoastra in educarea tinerei generatii.
                                                                                                                   ing  Miorita Sateanu
Cetatean de Onoare al Municipiului Oradea
                                                                  Membru Fundatia Culturala de  pe
                                                                     Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai “


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Împreună în lumea basmelor"- Lecturi de vara la Biblioteca Madaras

Aristan Marinela , bibliotecara la Biblioteca Madaras, iși asteptă  cititorii sa intre ”Împreună în lumea basmelor ” ”În această vară îmi aștept cititorii să facem o călătorie în lumea basmelor, o lume unde domină frumosul, binele, înțelepciunea, încrederea și speranța. Scopul activității : - stimularea interesului pentru lectura individuală și colectivă în vederea dezvoltării și activizării vocabularului și a dobândirii unor tehnici de muncă intelectuală. Activități : - lectură individuală și colectivă; citire pe roluri; jocuri cognitiv-distractive cum ar fi  Ghiciți personajul, Numiți povestea, Numiți autorul ș.a.;  rezolvarea unor fișe, a unor rebusuri; premierea participanților. Activitățile se vor desfășura în lunile iulie și august. Premierea se va face cu cărțile primite de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Șincai" Oradea prin proiectul Lecturi de vară.”  http://bibliotecacomunalamadaras.blogspot.ro/2014/06/impreuna-in-lumea-basm...

Programul de granturi de carti „BOOKS 4 YOUTH” al Fundatiei Mereu Aproape

Programul   Fundatiei Mereu Aproape este deschis pentru ONG, institutii de invatamant, institutii de cultura si alte entitati non-profit din tara sau strainatate, cu personalitate juridica si care pot beneficia de sponsorizari in conditiile legii. Proiecte acceptate: In concurs pot fi inscrise proiecte de orice fel, cu conditia sa aiba in centrul atentiei copii si tineri. Sunt acceptate spre exemplu, proiecte in care cartile sunt oferite ca premii pentru diverse concursuri si competitii, sau ca incentive pentru incurajarea lecturii in randul copiilor si a tinerilor sau frecventarea scolii ori a unor programe sau actiuni cu caracter educativ sau cultural. Pot fi transmise si propuneri de proiecte prin care se sustine dotarea, extinderea sau infiintarea de spatii de lectura, centre comunitare sau intreprinderi sociale. Calendarul programului: 18 aprilie 2014 – TERMENUL LIMITA PENTRU DEPUNEREA APLICATIILOR 30 aprilie 2014 – ANUNTAREA CASTIGATORILOR 5 mai – INCEPEREA PROGRAMA...

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...