Treceți la conținutul principal

„Cetăţeni activi la puterea a treia” - dezbatere



Ieri 14 februarie 2017, în Cuibuk Democrației, din cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Şincai”, a avut loc o întâlnire a persoanelor implicate în realizarea şi concretizarea problemelor pe care Parlamentul Seniorilor le va prezenta în data de 21 februarie Guvernului şi Instituţiei Parlamentare.

Evenimentul a fost organizat de Miorița Săteanu, membră a Parlamentului Seniorilor, înființat în cadrul proiectului „Cetăţeni activi la puterea a treia”. Miorița Săteanu a fost selectată să reprezinte interesele persoanelor vârstnice în Parlamentul Seniorilor din România, pe zona de vest – Oradea. De asemenea, domnia sa este preşedinte onorific al Uniunii Femeilor Bihor Oradea și cetăţean de onoare al municipiului Oradea.


„Membrii Parlamentului Seniorilor din România au întocmit un raport cu problemele cele mai stringente care vor fi prezentate la trei comisii ale Instituţiei Parlamentului: Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru sănătate şi familie și Comisia pentru drepturile omului. Totodată, Instituţia Parlamentului a stabilit și nominalizat membrii comisiilor care vor prelua și, poate, vor rezolva problemele persoanelor vârstnice sesizate în acest raport”, a spus Miorița Săteanu, ieri, în cadrul evenimentului.




Printre problemele majore prezentate cu această ocazie, amintim: practica neunitară în calcularea pensiilor; lipsa unei strategii de ţară care să includă şi problematica vârstnicilor; nerespectarea drepturilor vârstnicilor; lipsa unei legislaţii unitare și echitabile de acordare a pensiilor, recunoașterea şi aplicarea prin lege a nevoilor speciale medicale ale vârstnicilor.

„Multe persoane ar dori să lucreze și după vârsta pensionării. Aici, însă, ne luptăm cu tinerii care nu au un loc de muncă. În organizația noastră, sunt foarte multe doamne care, prin faptul că au primit diferite sarcini, s-au integrat foarte bine și sunt bucuroase când li se oferă ceva de făcut. Le integrăm pe aceste doamne, pentru a se simți utile și vrednice!”, a mai spus Miorița Săteanu.


Datele și problemele sistematizate vor fi prezentate marți, 21 februarie, membrilor celor două camere legislative și ministerelor din noul Guvern care administrează şi gestionează problemele persoanelor vârstnice.

Printre cei care au mai fost prezenţi în cadrul evenimentului s-au numărat: Arina Moș, directorul Administrației Social-Comunitare Oradea, Adina Ciucioiu - Șef Serviciu Programe Sociale - coordonator CIET, polițiști de la Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii, în frunte cu cms. șef Ioana Indrieș, precum și Ana Angela Pop, președinta Uniunii Femeilor Bihor.

sursa



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Împreună în lumea basmelor"- Lecturi de vara la Biblioteca Madaras

Aristan Marinela , bibliotecara la Biblioteca Madaras, iși asteptă  cititorii sa intre ”Împreună în lumea basmelor ” ”În această vară îmi aștept cititorii să facem o călătorie în lumea basmelor, o lume unde domină frumosul, binele, înțelepciunea, încrederea și speranța. Scopul activității : - stimularea interesului pentru lectura individuală și colectivă în vederea dezvoltării și activizării vocabularului și a dobândirii unor tehnici de muncă intelectuală. Activități : - lectură individuală și colectivă; citire pe roluri; jocuri cognitiv-distractive cum ar fi  Ghiciți personajul, Numiți povestea, Numiți autorul ș.a.;  rezolvarea unor fișe, a unor rebusuri; premierea participanților. Activitățile se vor desfășura în lunile iulie și august. Premierea se va face cu cărțile primite de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Șincai" Oradea prin proiectul Lecturi de vară.”  http://bibliotecacomunalamadaras.blogspot.ro/2014/06/impreuna-in-lumea-basm...

Programul de granturi de carti „BOOKS 4 YOUTH” al Fundatiei Mereu Aproape

Programul   Fundatiei Mereu Aproape este deschis pentru ONG, institutii de invatamant, institutii de cultura si alte entitati non-profit din tara sau strainatate, cu personalitate juridica si care pot beneficia de sponsorizari in conditiile legii. Proiecte acceptate: In concurs pot fi inscrise proiecte de orice fel, cu conditia sa aiba in centrul atentiei copii si tineri. Sunt acceptate spre exemplu, proiecte in care cartile sunt oferite ca premii pentru diverse concursuri si competitii, sau ca incentive pentru incurajarea lecturii in randul copiilor si a tinerilor sau frecventarea scolii ori a unor programe sau actiuni cu caracter educativ sau cultural. Pot fi transmise si propuneri de proiecte prin care se sustine dotarea, extinderea sau infiintarea de spatii de lectura, centre comunitare sau intreprinderi sociale. Calendarul programului: 18 aprilie 2014 – TERMENUL LIMITA PENTRU DEPUNEREA APLICATIILOR 30 aprilie 2014 – ANUNTAREA CASTIGATORILOR 5 mai – INCEPEREA PROGRAMA...

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...