Treceți la conținutul principal

Limba chineză în Biblioteca Județeană

Biblioteci bihorene: Limba chineză în Biblioteca Județeană: Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca ,,Gheorghe Şincai’’, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”  a  organizat ,curs de limba chineza .


Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca ,,Gheorghe Şincai’’, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”  a  organizat , în perioada 12 – 16 august 2013 un  curs de iniţiere în cultura şi limba chineză.  Suportul teoretic şi practic al cursului a fost asigurat de către profesor Mircea Moldovan, autorul Dicţionarului român chinez, apărut la Editura Hypogrammos .

Pe parcursul a 15 ore de curs , participanții    au avut ocazia să învețe să scrie , să citească în chineză și să susțină o conversație simplă  și  am primit cu toții  informații  anecdotice și istorice  despre cultura şi civilizaţia chineză. 

Desprindem două  pasaje din cursul oferit.

”Chineza are mai multe denumiri, în funcţie de zona geografică de unde provine persoana care o vorbeşte. Europenii au preluat denumirea de 官话guānhuà mandarină, (literal: limba oficialilor cunoscuţi sub denumirea de mandarini), ea servind drept limbă oficială a imperiului chinez din momentul mutării capitalei la Pekin în secolul 15. În zilele noastre, chinezii înşişi se referă la limba statului comunist chinez folosind denumirea 普通话

pǔtōnghuà, adică limba comună.”


”甲骨文 jiǎgǔwén Scrierea oraculară de pe carapacele de broască ţestoasă

În cătunul Xiaotun din comitatul Anyang în provincia Henan, localnicii foloseau de mai multă vreme în scopuri curative aşa numitele oase de balaur. Aceste oase de balaur erau de fapt fragmente de oase de animale sau de carapace de broască ţestoasă ce se găseau în abundenţă pe terenurile cultivate de oamenii din Xiaotun. Multe din aceste fragmente erau inscripţionate cu tot felul de desene misterioase, lucru care i-a făcut pe oamenii din Xiaotun să creadă că aceste oase proveneau de la balauri legendari. Tot din acest motiv ei credeau că pulberea obţinută din aceste oase avea puterea de a vindeca diverse boli. ”

Ce interesați vor avea ocazia să iți consolideze abilitățile câștigate și să continue studiul limbii chineze, deoarece proiectul va continua cu mici întâlniri lunare la Biblioteca Județeană. Prima întâlnire a grupului de studiu va fi în 27 septembrie 2013.




Cursul a avut un format mai special. Taxa de curs cerută a fost donată integral Fundației Culturale de pe lângă Biblioteca ”Gheorghe Șincai ”, cu condiția ca jumătate din sumă să fie folosită pentru achiziționare de carte.



Contractul a fost deja onorat, cele aproximativ 100 de volume vor fi folosite pentru premierea tinerilor participanți la diferitele concursuri de lectură care se derulează în cadrul Secției pentru copii a Bibliotecii Județene.
Mulțumim domnului Mircea Moldovan pentru generozitate .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...