Treceți la conținutul principal

Lectura – oază de răsfăț și relaxare- Biblioteca Tinca



În vacanța de vară copiii din Tinca au avut ocazia să se delecteze cu lecturi de toate genurile. Acest mod de relaxare și ocupare a timpului liber a implicat și vizite la Biblioteca Comunală , care a pus la dispoziția cititorilor pe lângă titlurile existente și cărțile primite de la Fundația Culturală de pel ângă Biblioteca“Gheorghe Șincai” – Oradea, prinderularea proiectului“Lecturi de vară”, cărți oferite cu sprijinul doamnei Delia Pantea- bibliotecar metodist și președintă a fundației culturale.





Proiectul cultural “Lectura - oază de răsfăț și relaxare” s-a desfășurat în perioada iunie-august,urmând ca la începutul lunii septembrie, înainte de încheierea vacanței de vară , să aibă loc premierea tuturor participanților la această activitate.

Un număr de 18 copii au participat la acest proiect și s-au răsfățat cu basme, au simțit intrigile din scrierile lui Sadoveanu, s-au relaxat citindu-l pe Goga și Alecsandri, au trăit suspansul și pasiunea din romanele lui Drumeș și s-au amuzat copios citindu-l peCaragiale.

Copiii au fost îndrumați de către doamnele profesoare de limba română să aleagă pe lângă genurile literare plăcute lor și pe cele utile din cadrul lecturilor școlare obligatorii. Doamna profesoară Martin-Toma Teodora lucrează cu copiii de gimnaziu și a recomandat cu căldură lecturarea multitudinii de basme românești cu care a fost înzestrată biblioteca, alături de Caragiale și Sadoveanu, iar doamna profesoară Urs Simona a încurajat elevii de liceu să aleagă romanelelui Preda, Eliade sau Breban.

În urma lecturării cărților împrumutate copiii au făcut scurte rezumate pe care mi le-au adus și le-am citit împreună în bibliotecă, purtând discuții cu tema prezentată îna cestea.

După festivitatea de premiere care s-a făcut cu diplome realizate de mine și cărți primite de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca“Gheorghe Șincai” – Oradea, volumele rămase din donație vor fi introduse în gestiune, îmbogățind astfel fondul de carte al Bibliotecii Comunale Tinca.

La festivitatea de premiere au participat 9 copii din cei 18 invitați (care s-au înscris în proiect) și doamnele profesoare de limba română Urs Simona și Martin-Toma Teodora. Copiii absenți s-au scuzat fiind încă plecați din localitate la bunici sau în concediu cu părinții, urmând să-și ridice premiul la întoarcerea din vacanță.

Proiectul a avut succes și am convingerea că, pe viitor, numărul celor interesați de lectură se va mări deoarece, așa cum am subliniat în titlu, cartea ne poate purta într-o lume feerică plină de răsfăț și relaxare.


Bibliotecar Marilena Anca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...