Treceți la conținutul principal

Prezentare de carte - Radu Bonta - Simplificarea educatiei


LANSARE DE CARTE
AUTOR: RADU BONTA
DATA: 23 SEPTEMBRIE  2015
LOCATIA : Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai ”


 


         Este o provocare, o mare dificultate si aproape o incompatibilitate totala intre o persoana de profesie tehnica care studiaza si lucreaza cu materiale, dure, rigide, fara suflet, fara cuvant; in comparatie cu o persoana cu o profesie speciala care studiaza, cerceteaza , modeleaza, se implica in cucerirea sufletului unei fiinte, fiinta care sufera din  lipsa afectiunii parintilor, sufera de frustrari   datorate nivelului scazut de trai, sufera   de propriile nerealizari, de esecuri in asimilarea materiilor din invatamnatul scolar, alteori de neintelegeri intre prieteni, intre adolescenti care doresc sa-si manifeste afectiunea fata de o alta persoana de sex opus si de multe ori sufera datorita lipsei de comunicare cu adultii, de acceptarea a atitudinilor lor de catre parinti,- dar altfel spus – instalarea conflictului dintre generatii.

Ce doreste aceasta persoana cu o profesie speciala ?

Doreste sa transmita prin metode de o simplitate inteligenta si practica, doreste sa transmita in sufletele tuturor celor care au nevoie , picatura cu picatura adevarul 
notiunilor unei educatii eficiente care sa corecteze unele atitudini, comportamente si caractere dificile.

A corecta un caracter, a indruma un suflet ravasit de durere, de suferinta, de nedreptate, de agresiunie este in primul rand:

Ø un act de curaj pentru ca nu poti prevedea rezultatele interventiei, daca se indreapta pe drumul construit sau nu .

Ø este o actiune de daruire pentru ca te implici in viata personala, depui toata silinta sa intelegi , sa rezolvi problema celui vizat.

Ø este o actiune de inalt grad de professonalism pentru ca oferi toate cunostintele acumulate, experienta, cercetarile in elucidarea cauzei care a provocat   necesitatea interventiei de specialitate.

Aceste metode- simple inteligente - construite cu un simt practic eficient, care denota o vasta experienta si o munca daruita cu pasiunie profesiei, sunt expuse in volumul “SIMPLIFICAREA EDUCATIEI” elaborat de catre domnul psiholog RADU BONTA.

Cartea ofera o perspective noua , intr-un concept inedit asupa educatiei, dar cu accent in special asupra formarii personalitatii , un sprijin in favoarea parintilor, a profesorilor, educatorilor si cu multa ingaduinta si a bunicilor – “care stiu tot”

Ø In partea 1- intitulata “PSIHICUL UMAN” -autorul in primul capitol   explica insemnatatea “psihicului’ exemplificand aceasta definitie cu modul de derulare a mai multor sedinte de consiliere in care au fost implicate persoane diferite ca varsta si grade de rudenie , de diverse nivele de educatie

· Capitolul al 2-lea este dedicat “ bucuriei de a trai” sustinuta prin sentimente, care exprima optimism si buna dispozitie- acestea sunt motoare care ne imping inainte pentru a nu ne pierde niciodata speranta.

Trebuie sa evidentiez un pasaj deosebit de real din viata noastra – il parafrazez pe autor care vorbeste despre optimism si buna dispozitie: aceasta stare o vedem in special la copii si este o adevarata incantare sa-i vedem jucandu-se , bucurandu-se, facand nenumarate pozne. Odata cu inaintarea in varsta, ea sufera anumite transformari. Adultul de varsta a doua este mai potolit, bucuriile se manifesta cu o anumita retinere. Aceasta retinere vine firesc cu varsta si nu constituie un lucru rau , in schimb inhibarea si ascunderea ei in spatele unei asa zise “seriozitati” adecvate varstei , are   consecinte in plan psihic si implicit in relatia dinte adult si copil”.Motto-ul acestui capitol este;”Sa nu uitam nici o clipa sa ne bucuram ca traim”

· Capitolul al 3-lea autorul descrie “germenele raului” este explicata de autor ca partea intunecata a personalitatii –adica fiecare om poate avea in el un “dracusor”- care arata tot ce este considerat : urat si rau intr-o persoana. Din experinta autorului reiese ca elevii vorbesc si recunosc mult mai usor greselile pe cand adultii vorbesc mult mai greu, sunt mai rafinati, discreti, stiu sa ascunda vanitatea, egoismul, orgoliul si uneori si viclenia. Trecerea de la adolescenta la varsta adulta aduce cu sine aceasta schimbare- scrie autorul .

· Capitolul al 4-lea “jurnalul” este o introducere in contextul expresiei ” cunoaste-te pe tine insuti”
Autorul atrage atentia asupra unei situatii cu care s-a confruntat,cea a parintilor care privesc unilateral problema si atribuie toate greselile numai copiilor. Pentru ca ei – parintii se considera “fara probleme” sunt si se clasifica persoane SUPER!!
Cum poti ajuta acesti oameni ?  Va sugerez sa apofundati acest capitol in care sunt relatate mai multe cazuri de diferite valente , rezolvate ingenios si profesional, cu mult sucess de autor.

Ø In partea a 2-a denumita sugestiv; “CAPCANELE EDUCATIEI”  distingem capitole specifice, care tin de educatia din familie si din  sistemul de invatamant,   care ambele concura la formarea personalitatii copilului . Personalitatea adultului este transmisa si se regaseste in copilul mic, in unele cazuri in atitudinea placuta comunicativa, iubitoare sau poate in alte cazuri, o atitudine ostila, dura, agresiva asemanatoare cu cea a parintilor

· Capitolul intai   trateaza ”rasfatul”,  atitudinea cea mai gresita a parintilor fata de copil . Copilului i se ofera totul , fara a fi invatat cu toletanta la frustrari. Atitudinea copilului va deveni rautacioasa, imbufnata, orgolioasa, comportament care se mentine si in perioada de adolescenta si de maturitate.
Acest capitol se impune printr-o ampla demonstratie exemplificata.

· Capitolul al 2-lea se refera la alterarea instinctului parintesc- instinct cu componente cognitive –emotionale – adica perceperea mesajelor cu bucurie, cu furie, cu indiferenta .Teoria “celor 7 ani de acasa” este detronata de necesitatea folosirii ratiunii, a deciziilor pe argumente logice toate acestea in detrimentul instinctului. In acest capitol autorul pune o intrebare geniala: “trebuie educatia privita ca o stiinta” raspunsul este Nu dar dezlegarea raspunsului il veti afla citind aceasta carte.

· Capitoul al 3-lea dezvaluie tratarea diferentiata a fratilor . Acest subiect este o cutuma a prejudecatilor eterne in educarea copiilor,  cu buna stiinta baietii sunt educati sa fie “barbati” duri, autoritari, impunatori si pe cat se poate sa fie serviti si stapani si in toate imprejurarile sunt numai ei superiori. Ca adulti acestia vor fi foarte greu de suportat. Iar fetele sunt educate pentru a fi niste mironosite, sunt ferite de orice situatii conflictuale, cocolosite, rasfatate si dezmiertate cu dreptul de a li se satisface orice dorinta. Ca adulte acestea vor fi stangace, fara initiativa, fara posibilitati de a lua o decizie in situatii dificile.

In volumul “ Simplificarea educatiei”, pe care il lansam, sunt explicate aceste fenomene incorecte de educatie diferentiata.

· Capitolul al 4-lea intitulat comportamentul agresiv al copilului – cel mai bine structurat pentru ca prezinta foarte multe cazuri in care agresiunea fizica este practicata constient asupra copilului si in multe cazuri aceasta agresiune este o consecinta inconstienta a comportamentului parintilor cu repercusiuni foarte grave asupra psihicului copilului. Interesant este faptul tratat de autor , al agresiunii constiente si insistente  a grupurilor de copii asupra unui  copil cu dizabilitati vizibile sau cu o stare de timiditate si lipsa de comunicare, copil mai putin sociabil. Cazurile prezentate dovedesc experienta pe care autorul a acumulat-o prin profesia practicata in diferite institutiile de invatamant si in cabinetul personal .

· Capitolul al 5-lea- prezinta proiectia involuntara a complexelor - este un adevar documentat ca proiectia emotionala a parintelui este regasita in copil. Parintii transmit nu numai deprinderile arhicunoscute , parintii transmit si ceva din personalitatea lor, trairile si starile lor spirituale si emotionale Problemele apar atunci cand parintii transmit si defectele vizibile, laturi ascunse , complexele personale, asupra personalitatii copilului.
Si acest capitol este marcat de cazuisitca prezentata si foarte relevanta pentru sutinerea acestei parti denumita generic “Capcanele educatiei”.

· Capitolul al 6-lea dezvolta o problema de o actualitate inedita, deosebita, care provoaca cele mai mari dificultati in relatia cadrul didactic- elev, elev – cadrul didactic si nu in ultimul rand copil - parinte..
Este vorba de capitolul intitulat drepturile copilului - educatie sau aberatie?  Raspunsul la aceasta intrebare vine tot de la autor, care arata ca un copil are dreptul sa fie educat , iubit si protejat – aceste anunturi se regasesc frumos stipulate in lege, important este aportul parintilor, al educatorilor in respectarea obligatiilor acestora, fata de copii. Capitolul prezinta pozitia si punctul de vedere al mai multor psihologi fata de faptul ca drepturile copilului sunt in prim plan iar cele ale parintilor si educatorilor sunt pe plan secund, mai putin ferm aplicate .

· Capitolul al 7- lea – ultimul- democratia si educatia. Acest capitol prezinta  o scurta analiza a sistemului de invatamnat autocrat- profesorul suzeran ,,,,,,,,si sistemul de invatamant democrat.
Optiunile  specialistilor sunt pentru un  invatamant democrat care este cel mai eficient si cel mai potrivit pentru ca se bazeaza pe spiritul de cooperare si colaborare intre elev si cadrul didactic. Este adevarat dar multi privesc cu nostalgie inapoi cand respectul, admiratia si competenta profesionala era foarte apreciata de elevi.

Prezentarea si descrirea prin scurte concluzii a capitolelor volumului “Simplificarea educatiei “ are o valoare echivalenta cu un “laudatio” cu o expansiune dimensionata la numarul temelor pe care le trateaza.
Subiectul temelor reprezinta insasi dorinta autorului - psiholog Radu Bonta de a demonstra modul impetuos necesar de a atentiona parintii, cu scopul de a elimina greselile lor in relationarea cu copilul, din punct de vedere educativ. De  a trage un semnal de alarma catre cadrele didactice, educatori si profesori, pentru interpretarea in sens constructiv, democratic, al obligatiilor lor fata de drepturile copiilor – Foarte important .

Citind cuvintele intelepte, scrise cursiv, care exprima un grad  ridicat de documentare , o experienta bogata si practica, vom constata ca este demonstrat faptul ca “Educatia” prin simplificarea interpretarilor corecte a tuturor factorilor care relationeaza permanent in construirea personalitatii copilului este foarte eficienta si usor de adaptat tuturor cerintelor si atitudinilor personajelor , respectiv copii -beneficiari ai  educatiei si a  cadrelor didactice, care aplica educatia simplificata.
Misiunea aleasa de a oferii comunitatii   experienta practica sintetizata  in volumul care se lanseaza,   ilustreaza si demonstreaza capacitatea creatoare a autorului si daruirea desavarsita pentru a fi in folosul intregii comunitatii actuale si viitoare

Va transmit felicitari si mult succes in lansarea acestui volum care fa deveni un ghid necesar in elucidarea multor probleme cu care se confrunta toti cei implicati  in educatia copiilor, elevilor si a tineretului. Dar este bine de  studiat si de catre adultii inaintati in varsta pentru ca multi copii sunt in preajma bunicilor si acestia lasa o amprenta speciala asupa personalitatii copiilor.

Domnule psiholog BONTA RADU va multumim pentru cartea  “Simplificarea educatiei”

Prezentat
Ing. MIORITA SATEANU
Cetatean de onoare al Municipiului Oradea



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela Duma, Inspect

ORASELUL COPIILOR…CUIBUL “PITIGOILOR”

“Piţigoii “mari si mici din “Ceata lui Piţigoi” s-au intâlnit Sâmbăta 10 Octombie 2015 pentru a reîncepe activităţile ocupaţionale, creative, culturale si educative si in acest an şcolar 2015/2016 . Anul acesta programul este oferit de Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca  “Gheorghe Sincai”, prin intermediul doamnei Mioriţa Săteanu, organizator a programului de activitate săptămânal, împreună cu un grup de profesori şi educatori. Tabăra se desfăşoară în fiecare  zi de Sâmbătă incepând cu orele 10,00 păna la orele 12,30 in spaţiile oferite de Oraşelul Copiilor . La prima întâlnire cântecelele si exerciţiul de pregătire pentru desen (realizarea un peisaj de toamnă) .au fost coordonate de prof. Eugenia Dragoi – artist profesionist. Voluntarele :prof. Grecu Ecaterina de la grădiniţa GPP nr. 41 si prof. Andor Muscaş Aura de la grădiniţa GPP nr. 35 au continuat activităţile de creaţie prin decoarea scoicilor si a mulajelor din gips fiecare “Pitigoi”folosindu-şi  abilitatea si

Biblioteca liantul comunitatii- program