Treceți la conținutul principal

ZIUA MONDIALA A EDUCATIEI - 5 OCTOMBRIE



          « Omul lipsit de educatie nu stie sa se foloseasca de libertatea sa.
                                                         «  Immanuel Kant « 

« Educatia nu este pregatirea pentru viata, educatia este viata insasi.
 » John Dewey »
           



Ziua Mondiala a Educatiei este celebrata anual pe 5 octombrie, incepand cu anul 1994, in intreaga lume, pentru a aminti de importanta rolului educatiei.
Ziua Mondiala a Educatiei este, de asemenea, un moment de reiterare a semnarii in 1966 a recomandarilor UNESCO referitoare la statutul profesorului.
Recomandarile UNESCO din 1996 au stabilit drepturile si responsabilitatile profesorilor si standardele internationale pentru educatia continua, integrarea in campul muncii, conditiile de predare si invatare.
Aceste recomandari, valabile si in prezent, mai contin si sfaturi practice pentru profesori pentru a creste nivelul calitatii educatiei. Practic sunt stabilite standardele legate de profesionalism, cooperare intre institutii, educatia continua a cadrelor didactice, libertate profesionala, responsabilitati, codul de etica al profesiei, drepturi, numarul orelor de munca, remuneratie etc.

Pe 5 octombrie mapamondul îşi sărbătoreşte dascălii. Este recunoscut, astfel, meritul dascălilor, în formarea culturii, valorilor şi moralei unei societăţi. Educaţia stă, indiscutabil, la baza evoluţiei pozitive a unui stat.
Această zi se sărbătoreşte în peste 200 de ţări., denumirea ei fiind “World Teacher’s Day”
Cand spui scoala, in mintea fiecaruia dintre noi apar chipurile celor care ani de-a randul, cu pricepere, talent si daruire, ne-au modelat intreaga fiinta, netezindu-ne calea catre cunoastere, afirmare si realizare profesionala.

Ziua mondiala a profesorului este ziua oamenilor care au ca misiune nobila dezvaluirea tainelor ascunse in „corola de minuni a lumii”, zamislirea in mintea si spiritul oricarui copil a unei culturi si a unei educatii pe care le va folosi mai tarziu si de care acesta va fi mandru.
Ziua Educatiei este ocazia potrivita pentru exprimarea aprecierii si respectului fata de cadrele didactice, datorita contributiei pe care o aduc in asigurarea viitorului elevilor din intreaga lume.

In afara de omagierea dascalilor, aceasta zi ar putea fi si un prilej de intelegere a rolului pe care il are educatia, fie ea cea scolara sau cea pe care o primim chiar in familie.

Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale si la progresul tehnic si evolutia si dezvoltarea tarii in toate domeniile : stiintifice, economice, culturale, politice si sportive

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, Romania este tara care se poate mandri cu rezultate exceptionale la olimpiade si concursuri internationale si cu multi elevi valorosi.
Cu experienta, cu abilitatea si cu profesionalismul cu care tainele tuturor stiintelor vor fi predate elevilor, educatorii, cadrele didactice, vor culege laurii cunostintelor acumulate de catre elevi pentru ca acestia sa imbrtiseze cariere stralucite.

Felicitari, admiratie si multumire pentru daruirea dumneavoastra in educarea tinerei generatii.
                                                                                                                   ing  Miorita Sateanu
Cetatean de Onoare al Municipiului Oradea
                                                                  Membru Fundatia Culturala de  pe
                                                                     Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai “


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela Duma, Inspect

Biblioteca liantul comunitatii- program

 

ORASELUL COPIILOR…CUIBUL “PITIGOILOR”

“Piţigoii “mari si mici din “Ceata lui Piţigoi” s-au intâlnit Sâmbăta 10 Octombie 2015 pentru a reîncepe activităţile ocupaţionale, creative, culturale si educative si in acest an şcolar 2015/2016 . Anul acesta programul este oferit de Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca  “Gheorghe Sincai”, prin intermediul doamnei Mioriţa Săteanu, organizator a programului de activitate săptămânal, împreună cu un grup de profesori şi educatori. Tabăra se desfăşoară în fiecare  zi de Sâmbătă incepând cu orele 10,00 păna la orele 12,30 in spaţiile oferite de Oraşelul Copiilor . La prima întâlnire cântecelele si exerciţiul de pregătire pentru desen (realizarea un peisaj de toamnă) .au fost coordonate de prof. Eugenia Dragoi – artist profesionist. Voluntarele :prof. Grecu Ecaterina de la grădiniţa GPP nr. 41 si prof. Andor Muscaş Aura de la grădiniţa GPP nr. 35 au continuat activităţile de creaţie prin decoarea scoicilor si a mulajelor din gips fiecare “Pitigoi”folosindu-şi  abilitatea si