Treceți la conținutul principal

Cuibul Democrației din Oradea

 
Comunicat de presă

Biblioteca Județeană face loc cetățeniei active în Oradea
Participă la inaugurarea agorei comunitare din orașul tău


Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor  invită cetățenii, reprezentanții ONG-urilor și ai mediului de afaceri, precum și angajații instituțiilor publice din Oradea să participe Joi, 4 Februarie 2016, cu începere de la ora 14:00, la inaugurarea Cuibului Democrației – o agora comunitară, amenajată în incinta Bibliotecii Județene de către designerul Mara Vida și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”.
Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Cuibul Democrației din Oradea este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland și urmărește promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească, anume spațiul de interacțiune/dialog/colaborare non-formală. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului FOND ONG în România, astfel că, din data de 4 Februarie, ora 14:00, Cuibul Democrației din Oradea va fi deschis tuturor cetățenilor/grupurilor informale/ONG-urilor/instituțiilor publice și chiar întreprinderilor sociale care aveau nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking, schimb de idei.
Inaugurarea Cuibul Democrației din Oradea va fi marcată prin susținerea unei scurte conferințe, urmată de o masă rotundă pe tema „Rolul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea orașului nostru.
Mai multe detalii privind participarea la eveniment pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu.

Persoană de contact: Paul Zoț
Bibliotecar formator & Coordontor implementare locală a proiectului
Email: paulzot@yahoo.com | Tel.: 0744.705.707



***
Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
Despre Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor: Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” este o bibliotecă de drept public, cu personalitate juridică, fiind finanţată de Consiliul Judeţean Bihor. Misiunea bibliotecii este de a pune la dispoziţia cititorilor întreaga colecţie de documente, dar şi de a oferi acces prompt la informaţie. Detalii suplimentare despre organizaţie sunt disponibile pe www.bibliobihor.ro
Despre Fundația Progress: Înființată în 2002 în Bistrița, Fundația Progress este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel naționalm ca bune practici, inovatoare și de impact. În centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județene și locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovare soci ală; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că "small is beautiful", ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto- ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!” (Prin pași mici, salturi uriașe). Informații suplimentare despre activitățile Fundației Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.
Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi  pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...