Treceți la conținutul principal

Sa cultivam valoarea familiei-

15 Mai, Ziua Internationala a Familiei , a fost evenimentul care a inspirat campania derulată in perioada 9- 13 mai 2016 la initiativa doamnei Miorița Săteanu, membra a Fundației Culturala de pe langa Biblioteca ”Gheorghe Sincai”, cetățean  de onoare a municipiului Oradea.

Agenda intinsa pe parcursul unei săptămâni, a cuprins 12 activități  derulate in 12 locații din Bihor.
Spun Bihor pentru ca sub egida campaniei au avut loc activități in satele Tileagd, Tarian si Susturogi.
S-a lucrat cu o gradinita, 4 licee, 1 colegiu tehnic si 3 centre de ediucatie incluziva C.S.E.I. si scoli generale  ,cu Centrul de ingrijire de Zi al Asociatiei Comunitare Oradea.

Specialistii nostrii care au lucrat cu elevii , copii sau parintii din grupurile ținta sunt doi dr. psiholog Alin Crețu si psiholog Crina Crețu. In rest peste 50 de persoane apartinand instituțiilor enumerate     s-au implicat  contribuind local la derularea activitatilor, prelucrarea materialelor , documentarea activitatilor, trasmiterea de poze, desene pentru expozitii , compuneri....

Cu o medie de participare de intre 20 si 40 de persoane pe activitate, putem spune ca grupul tinta cu care s-a lucrat a fost in jur de 300-350 de persoane.


Modelul de desfăsurare a activităților a fost unul nonformal , s-au utilizat tehnici de psihodrama, foarte gustate de participanti pentru ilustrarea problematicii familiilor secolului nostru.
Participantii au contribuit   la dialogul interactiv cu propria viziune, neasteptat de precise parerile lor indiferent ca erau de clasa a doua sau de clasa a unsprezecea.

 Dau câteva exemple - elevii mici au raspuns la intrebari de tipul - care sunt lucrurile frumoase care se pot intampla intr-o familie, si apoi la reversul acestei intrebari - care sunt lucrurile neplacute care se pot intampla intr-o familie. s-a vorbit despre marimea unei familii, despre generatii diferite, despre moduri de interactiune intre generatii.

Elevii mai mari au dus dialogul mai departe imaginandu-si cum ar vrea sa arate familia lor proprie, ce le place la sexul opus si ce nu le place....

La sfarsitul fiecariei sesiuni s-a aplicat o evaluare,  unde fiecare dintre elevi si-a exprimat aprecierea fata de activitate. 99 % dintre evaluari au fost pozitive, demonstrând  aprecierea tinerilor față de o temă sensibila si prea putin abordată in cadrul formal al scolii.

Vineri la Biblioteca Judeteana, la sesiunea de evaluare a campaniei, s-au  discutat toate aceste probleme, cat si momentele emotionante in care  copii mai sensibili, s-au manifestat in vre-un fel specific atragând atentia asupra lor si a problemelor care ii framanta. In afara proiectului acestia vor beneficia de consilere psihologica, sperand ca se va putea repara sufletelul lor afectat de neatentia adultilor.






· 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela Duma, Inspect

Biblioteca liantul comunitatii- program

 

ORASELUL COPIILOR…CUIBUL “PITIGOILOR”

“Piţigoii “mari si mici din “Ceata lui Piţigoi” s-au intâlnit Sâmbăta 10 Octombie 2015 pentru a reîncepe activităţile ocupaţionale, creative, culturale si educative si in acest an şcolar 2015/2016 . Anul acesta programul este oferit de Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca  “Gheorghe Sincai”, prin intermediul doamnei Mioriţa Săteanu, organizator a programului de activitate săptămânal, împreună cu un grup de profesori şi educatori. Tabăra se desfăşoară în fiecare  zi de Sâmbătă incepând cu orele 10,00 păna la orele 12,30 in spaţiile oferite de Oraşelul Copiilor . La prima întâlnire cântecelele si exerciţiul de pregătire pentru desen (realizarea un peisaj de toamnă) .au fost coordonate de prof. Eugenia Dragoi – artist profesionist. Voluntarele :prof. Grecu Ecaterina de la grădiniţa GPP nr. 41 si prof. Andor Muscaş Aura de la grădiniţa GPP nr. 35 au continuat activităţile de creaţie prin decoarea scoicilor si a mulajelor din gips fiecare “Pitigoi”folosindu-şi  abilitatea si