Treceți la conținutul principal

"19 Zile de prevenire a abuzurilor și violenței contra copiilor și tinerilor”,

În cadrul Campaniei "19 Zile de prevenire a abuzurilor și violenței contra copiilor și tinerilor”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a organizat următoarele activități:
1. Participarea la concursul județean „Fiecare copil are drepturi”, concurs desfășurat în cadrul proiectului județean cu același nume.  Acesta a fost organizat de Liceul Teoretic „Nicolae Jiga”, din Tinca, în parteneriat cu alte opt școli din județ. Proiectul a fost coordonat în liceu de prof. Ioana Sarca. În urma încheierii acordului de parteneriat, profesorii de Limba și literatura română (prof. Mihaela Danciu, prof. Emilia Haș, prof. Ioana Sarca) și de Educație plastică (prof. Alina Broizan) au ajutat elevii să pregătească, până la data de 13 noiembrie 2017, lucrări pentru toate secțiunile concursului județean. Cele mai reușite lucrări au fost răsplătite cu diplome. Premierea a avut loc la Tinca, în 20 noiembrie. Atașez poze de la activitatea de premiere a elevilor.'








2. O întâlnire cu inspectorul antidrog Bogdan Axinte, specialist prevenire, ce a avut ca temă „Violența cauzată de drogurile legale”. Activitatea a fost coordonată de prof Ioana Sarca și s-a desfășurat în data de 14 noiembrie 2017, în Sala festivă a școlii noastre. Domnul inspector le-a prezentat elevilor de gimnaziu riscurile la care se supun tinerii pentru care încercarea unor substanțe considerate droguri reprezintă o provocare. Elevii au fost îndrumați de profesorii diriginți. Atașez poze de la activitate.







3. Am participat la concursul intitulat „Violența”, propus de Uniunea Femeilor, însă am avut unele neplăceri în ziua destinată premierii, respectiv în 15 noiembrie, și ne-am retras din concurs, deși activitatea s-a desfășurat în Sala festivă a liceului nostru. Uneori, nu premiile contează, ci lecțiile pe care la învățăm. Doamnele implicate în coordonarea activității ne-au impresionat în mod negativ și nu cred că vom mai răspunde solicitărilor dumnealor de acum încolo. Pezentam mai jos eseul pregătit de o elevă pentru acest concurs. 


VIOLENȚA

Nume și prenume elev: Barna Roxana – Andreea
Clasa a XI-a A
Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, județul Bihor
Profesor coordonator: Sarca Ioana


Violența este tot mai des întâlnită în zilele noastre, mai ales în școli, datorită faptului că elevii nu sunt supravegheați cum trebuie de familie și de cadrele didactice. Acest fenomen este într-o continuă creștere. Tinerii acestei generații au nevoie de atenție. Societatea este primul ajutor în stoparea violenței, prima opțiune pentru a opri acest fenomen îngrozitor.
Violența apare acolo unde nu există iubire, afecțiune și un nivel de trai decent. Copilul trebuie iubit și educat, pentru a întelege ce e bine și ce nu. Orice copil din lume are nevoie de afecțiunea părinților și a colegilor. Dacă acesta începe să fie batjocorit, lovit, exclus din grupuri, nu se va mai integra în niciun cerc de prieteni; mereu îi va fi frică să nu mai treacă prin ceea ce a trecut.
Pentru a reduce violența în școli, este nevoie de iubire, afecțiune și bunătate din partea celorlalți. Există elevi care chiar au tot ce le trebuie și se iau de colegii lor care poate nu au atâtea. Acest lucru se poate numi violență... A batjocori pe cineva nu este un lucru bun. Dacă tu ai tot ce îți trebuie, nu îl batjocori pe cel de lângă tine! Poate că el n-a fost norocos să aibă un statut social pielnic dezvoltării. Dacă vrei să dai dovadă de bunatate, ajută-l, dar nu-l batjocori! Aici poate fi vorba și de profesori. Exista profesori care fac glume pe seamna unor elevi constant, apoi aceștia devin clovnii clasei sau, în cel mai rău caz, ai școlii.
De cele mai multe ori, violența apare în școli. Elevii sunt tentați să demonstreze că sunt cei mai tari. Vor să arate ca ei chiar au putere, dar de fapt e vorba doar de lipsă de iubire din partea părintilor. Părinții sunt mereu ocupați, dar asta nu-i scuză! E vorba despre copiii lor... Ei au datoria să-i îngrijească, să îi iubească ți să le ofere ce au ei mai bun. 
Am văzut de multe ori cum își mainifestă fetele violența... Este chiar groaznic! Se spune despre fete ca sunt cele mai sensibile, dragute și gingașe, dar nu e chiar asa... Există fel și fel de fete. De exemplu, sunt fete care înjură mai rău ca un băiat, fete care lovesc chiar și din glumă sau fete care pur și simplu își bat joc de cei din jur fără milă. Sensibilitatea unei fete ar trebui să fie foarte des întâlnită, însă e din ce în ce mai rar. Băieților chiar nu cred ca le place acest lucru, într-adevăr se vor amuza de ceea ce spun sau fac ele, dar niciodată nu își vor dori o asemenea fată alături de ei. Datorită faptului că ele vor rămâne la fel, adică violente.
Și baieții sunt violenți din toate punctele de vedere. Aceștia sunt mai tupeiști, mai reci în interior. Singurul motiv pentru care copiii sunt așa este mediul familial. Pe lângă iubire, afecțiune, statut social și îngrijire. Ei mai au nevoie și de comunicare. Acest aspect este unul foarte important. Datorită faptului că problemele trebuie comunicate, mai ales în familie, cu cei apropiați. Violența apare de la probleme, probleme despre care tinerii din ziua de azi nu prea vorbesc cu nimeni, căci decid să se închidă în ei... Părinții, în timpul lor liber, ar trebui să își asculte copiii, care cu singuranță au ceva de spus. Părinții sunt primii care ne pot ajuta cu adevărat, pe urmă sunt profesorii. Prietenii se clasifică pe ultimul loc, deoarece părinții și profesorii sunt mult mai maturi și sunt trecuți de perioada adolescenței.
Modul prin care ne comunicăm problemele este foarte important. Orice problemă trebuie tratată cu maximă seriozitate și comunicată la timp. Relația profesor-elev ar trebui îmbunătățită. Elevul trebuie să fie mai educat pentru a ști cum să i se adreseze profesorului, iar profesorul să îl înțeleagă în orice privință. Poate că acasă, elevul nu este mereu ascultat. Atunci profesorul, dacă observă că ceva nu este în regulă ar fi un prim pas pentru îmbunătățirea relației, să îl ia deoparte și să comunice, nu în fața clasei. Mulți profesori fac aceasta mare greșeală de a discuta problema cu elevul în fața clasei. Profesorul ar trebui sa înteleagă și el că elevul perfect nu există. Cu toții avem câte o problemă, o zi proastă, ceva tot avem ce ne deranjează. Dacă spunem de multe ori se interpretează greșit. 
Violența apare și din cauza tensiunii. Programul are rolul principal. Programul școlar este cu adevărat încărcat. Elevul nu are timp să comunice, să poarte un dialog cu familia, pentru ca are teme, de invațat și de citit. Comunicarea este primul pas spre a înlătura problemele, chiar și violența. Trebuie să ne ferim de violență, de cei care o practică, ca să nu devenim și noi așa. Sunt copii care se lasă influiențați foarte ușor, datorită faptului că nu au primit o educație tocmai bună, părinții nu au avut timpul necesar pentru a comunica cu copiii lor, ceea ce este foarte trist. Copiii devin tineri iresponsabili și violenți.
Ce ar trebui să facem noi ca societate? Răspunsul e foarte simplu, dar dacă vine vorba de a aplica ceea ce spunem, nu am contribui cu toții. Avem nevoie de mai multă înțelegere, comunicare, dialog și timp liber pentru a ne da seama ce înseamnă cu adevărat violența, deoarece sunt mulți care cred că situația nu e atât de gravă. Singura cale pentru a înlătura violența din viețile noastre este educația. Copilul educat va deveni un om responsabil și înțelept în alegerea faptelor și a cuvintelor sale. 

Π

Prof .Ioana Sarca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela Duma, Inspect

ORASELUL COPIILOR…CUIBUL “PITIGOILOR”

“Piţigoii “mari si mici din “Ceata lui Piţigoi” s-au intâlnit Sâmbăta 10 Octombie 2015 pentru a reîncepe activităţile ocupaţionale, creative, culturale si educative si in acest an şcolar 2015/2016 . Anul acesta programul este oferit de Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca  “Gheorghe Sincai”, prin intermediul doamnei Mioriţa Săteanu, organizator a programului de activitate săptămânal, împreună cu un grup de profesori şi educatori. Tabăra se desfăşoară în fiecare  zi de Sâmbătă incepând cu orele 10,00 păna la orele 12,30 in spaţiile oferite de Oraşelul Copiilor . La prima întâlnire cântecelele si exerciţiul de pregătire pentru desen (realizarea un peisaj de toamnă) .au fost coordonate de prof. Eugenia Dragoi – artist profesionist. Voluntarele :prof. Grecu Ecaterina de la grădiniţa GPP nr. 41 si prof. Andor Muscaş Aura de la grădiniţa GPP nr. 35 au continuat activităţile de creaţie prin decoarea scoicilor si a mulajelor din gips fiecare “Pitigoi”folosindu-şi  abilitatea si

Biblioteca liantul comunitatii- program