Treceți la conținutul principal

Clubul AS - Nutritia corecta - O oază de sănătate



Clubul AS, din cadrul Fundației culturale de pe lângă Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor a organizat in data de 21 februarie 2018 , la Filiala ,,Dacia" a Bibliotecii Județene, o întâlnire cu doamna Mariana Tocai, nutriționist , doctorand al Facultății de Medicină, specializarea biochimie alimentară .
In principiu un nutriționist se ocupă cu :

• Consiliere în adoptarea unui stil sănătos de viaţă şi prevenirea bolilor cronice (obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, cancerul etc);

• Diete pentru scădere în greutate sau îngrăşare;

• Diete pentru grupe specifice de vârstă: adolescenţi, persoane vârstnice;

• Diete specifice diverselor patologii: diabet zaharat, dislipidemii, tulburări metabolice (intoleranţă la gluten, la lactoză etc).

                          

Obisnuiții noștri membri ai clubului de cartier au avut ocazia sa afle amanunte din activitatea unui nutritionist. Doamna Mariana Tocai ne-a impartasit cu drag din experiența proprie și a răspuns la întrebările participanților.

Spicuim din mesajele transmise:


Orice dietă ar trebui să înceapă cu un set de analize și să țină cont de rezultatul acestora, de vârstă și de profilul nutrițional al pacientului.
Dietele sunt temporare și rezultatele la fel. Nu te gândi la faptul că vei avea restricții alimentare, ci că vei învăța să mănânci sănătos, ca să te simți bine.

Greșești dacă crezi că te vei înfometa în cazul în care vii la nutriționist. Nu vei suferi de foame dimpotrivă, vei fi surprins că va trebui să mănânci cinci sau chiar șase mese pe zi. Mulți dintre pacienții mei mi-au mărturisit că niciodată nu au mâncat atât de mult.

Dacă îți dorești într-adevăr să slăbești apelează de la început la un nutriționist și nu doar după ce ai încercat toate dietele de pe internet și de la prieteni. Deseori, acestea îți dau metabolismul peste cap și o să ai tot felul de carențe nutriționale sau, și mai grav, o să faci gastrită sau altă boală.








Întâlnirea a fost ca ,,o oază de sănătate" din perspectiva informațiilor și sfaturilor de ordin nutriționist  care au fost oferite


 Interesul doamnei Tocai se extinde și in sfera educației tinerilor pentru un stil de viață sănătos.
Am găsit pe internet un interviu care are ca temă alimentația elevilor , pachețelele pentru școală și efectele pe termen lung ale acestor obiceiuri alimentare create acum.


In viitorul apropiat vom demara un proiect comun de educație pentru o alimentație sanatoasa a elevilor.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...