Treceți la conținutul principal

Puterea de vindecare a cartilor

In data de 4 aprilie 2018, ca urmare a initiativei Ambasadei Statelor Unite în România împreună cu American Councils for International Education au lansat proiectul 4/4PentruPrieteni inspirat de gândurile remarcabilului activist american Dr. Martin Luther King, Jr.: „Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?”.


Prin acest proiect   ziua de 4/4/2018  a fost dedicata , comunității și faptelor bune și a fost onotata  moștenirea impresionantă lăsată de Dr. Martin Luther King Jr., de la moartea căruia comemorăm 50 de ani pe 4 aprilie 2018.


Fundatia Culturala de pe langa Biblioteca Gheorghe Sincai , impreuna cu Filiala Felix a Bibliotecii Judetene a avut o actiune de promovare a cartii si a beneficiilor directe ale lecturii la Spitalul Clinic de Recuperare Medicala Baile Felix.

In jurul unei carti  discutiile s-au infiripat repede, fiecare a povestit cate ceva despre relatia cu cartea, cu lectura...


Selectia de carte , pe care am reusit sa o fac din donatiile primite in ultima vreme a fost speciala.
Am dus carti care  spun povesti de viata, povesti ale luptelor castigate, povesti mobilizatoare,  realiste. Recunoasterea  faptului ca nimeni nu este fara probleme , impartasirea modului prin care acest e probleme au fost depasite, recunoasterea faptului ca nimeni nu este permanent pe un varf de munte fara nori, ci de multe ori  fiecare se gaseste in fundul unei gropi din care nu se prea vad iesirile, iar atunci prin mobilizare , prin credinta si speranta, revenim la normalitate.
Experienta nimanui nu este unica, impartasind victoriile putem ajuta multa  lume.

Ioana Negoescu Cheregi , medic la spitalul de recuperare ne-a vorbit de vindecarea prin scris.
Vorbea atat din experienta personala, despre cartea ei publicata  in care a sublimat mii de emotii si tristeti, cat si de cea care urmeaza sa apara...
Spitalul fiind unul in care vin cazuri grave, multi dintre pacienti sunt imobilizati in scaune cu rotile, Ioana ne-a mai povestit de puterea unora din pacienti de a depasi handicapuri uriase prin scris.

In drum spre camerele lor fiecare si-a ales o carte, si ne-a mai impartasit cate o impresie .











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...