Treceți la conținutul principal

Actor social si cultural

Individual sunt o persoana privilegiata, am tot ce imi trebuie, traseul vietii este unul linistit fara hopuri sau povesti dramatice. Fundatia  in care activez, Fundatia Culturala  De Pe Langa Biblioteca Gheorghe Sincai e o fundatie culturala cuminte si discreta, asa cum sunt si membrii ei. Ne-am dori cu totii o existenta care sa conteze sa putem fi prezenti in galele care celebreaza excelenta in activitatea sociala ....

Pozitia noastra centrala in societate , ca bibliotecari, ne permite sa avem contact cu informatia, cu oameni și  nevoile lor, cu  crizele sociale, sau ecologice . Ne emotioneaza multe cauze  si
ne implicam in multe individual sau institutional , dar pozitia noastra de bibliotecari nu ne face foarte vizibili, chiar partenerii vechi uita de noi, imaginea noastra e marcata de prejudecati prafuite, și poate nu reusim sa adunam in jurul nostru suficienti oameni  interesati.

Am ramas cu amintiri frumoase  din  multele proiecte in care am fost implicati fie ca bibliotecari ,  fie ca membri ai Fundatiei Culturale.
Pentru noi cel mai simplu este sa ne alaturam campaniilor nationale si internationale, dezvoltand o gama de activitati corelate cu acestea, sa ne alaturam oamenilor puternici care ajuta si sa invatam sa ajutam si noi la randul nostru si sa  invatam apoi pe altii cum se face.

Enumeram si facem trimiterile la acele evenimente la care facem referire:
Campanii antiviolenta  alaturi de 16 zile de activism impotriva violentei de gen
campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie

Mici tabere de vara   si   ateliere saptamanale pentru copii din cartier
Campanii sociale de promovare a valorilor familiei - in Saptamana Nationala a Voluntariatului
Educatei formala si nonformala și  biblioterapie
Interventii ecologice in proiectul Let-s do it Romania  sau dezbateri publice relativ la posibilele catastrofe ecologice.
Organizarea de grupuri de suport sau  grupuri de practica pentru  comunicare si rezolvarea conflicelor
Activitati pentru persoane cu dizabilitati

Beneficiari in ultimii ani  au fost constant  cei 10 membri ai fundatiei,in jur de  50 bibliotecari din biblioteca judeteana si din bibliotecile publice bihorene, aproximativ  200 de adulti din Oradea si Bihor, 4000 copii si tineri elevi .
Activitatea noastra care implica  aceste mici interventii sociale a inceput in 2010. Membrii fundatiei se ocupa de activitatile  cu care rezoneaza cel mai mult, cum se vede in rapoartele anuale, iar ceilalti ajuta dupa posibilitati si totul are loc sub cupola bibliotecii care ne patronează si in reteau de parteneri biblioteci si scoli  si ONG uri cu care colaboram.


_____________________________

ONGFest, Festivalul Organizațiilor Neguvernamentale, este cel mai de anvergură eveniment pentru ONG-urile și grupurile civice din România. Evenimentul își propune anual să fie un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic și voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenția cetățenilor și a publicului larg.
Organizat anual de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), ONGFest își propune să contribuie la sporirea numărului de cetățeni implicați activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ și la creșterea implicării în societate a asociațiilor și fundațiilor din România.
Ce dorește ONGFest:
  • Să stabilească un model de interacțiune directă între ONG-uri și cetățeni, care să devină o tradiție a societății civile;
  • Să promoveze ONG-urile mici și medii, mai puțin vizibile, dar care au o contribuție majoră în comunitate;
  • Să stimuleze dezbateri publice între ONG-uri, instituții publice, companii, mass-media și cetățeni, reunind actorii societății civile.
Aflat la a 8-a ediție, evenimentul are loc în acest an în trei orașe: București (17 – 18 iunie), Iași (24 iunie) și Cluj-Napoca (1 iulie), revenind la Cluj după o pauză de 6 ani. Fiecare expozant înscris are la dispoziție un cort în care își poate promova organizația, dar și opțiunea de a-și face cunoscute programele prin organizarea de activități dedicate publicului sau prin organizarea de seminarii, dezbateri sau ateliere interesante, atât pentru vizitatori, cât și pentru sectorul neguvernamental. ONGFest 2017 este finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, având Kaufland România ca sponsor principal.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela Duma, Inspect

Biblioteca liantul comunitatii- program

 

ORASELUL COPIILOR…CUIBUL “PITIGOILOR”

“Piţigoii “mari si mici din “Ceata lui Piţigoi” s-au intâlnit Sâmbăta 10 Octombie 2015 pentru a reîncepe activităţile ocupaţionale, creative, culturale si educative si in acest an şcolar 2015/2016 . Anul acesta programul este oferit de Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca  “Gheorghe Sincai”, prin intermediul doamnei Mioriţa Săteanu, organizator a programului de activitate săptămânal, împreună cu un grup de profesori şi educatori. Tabăra se desfăşoară în fiecare  zi de Sâmbătă incepând cu orele 10,00 păna la orele 12,30 in spaţiile oferite de Oraşelul Copiilor . La prima întâlnire cântecelele si exerciţiul de pregătire pentru desen (realizarea un peisaj de toamnă) .au fost coordonate de prof. Eugenia Dragoi – artist profesionist. Voluntarele :prof. Grecu Ecaterina de la grădiniţa GPP nr. 41 si prof. Andor Muscaş Aura de la grădiniţa GPP nr. 35 au continuat activităţile de creaţie prin decoarea scoicilor si a mulajelor din gips fiecare “Pitigoi”folosindu-şi  abilitatea si