Treceți la conținutul principal

Port si traditii bihorene la Muzeul Tarii Crisurilor

Azi, 21 iune de la ora 17 în curtea Muzeului Țării Crișurilor, inconjurați de aroma teilor în floare am   sărbatorit împreună  Ia si costumul popular din  Bihor .

Evenimentul a fost organizat de Organizația Femeilor Social-Democrate Bihor (OFSD) în parteneriat cu Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Șincai", cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor.


În mod simbolic, au fost expuse și câteva ii autentice din alte zone etnografice ale țării, și câteva abordări moderne stilizate  ale costumului popular românesc.

Prezentare despre ie - muzeograf Simona Bala de la Sectia de Etnografie a Muzeului Tarii Crisurilor .
Cele 45 de costume populare din Bihor au fost etalate în curtea muzeului. Președinta Organizației de Femei a PSD Bihor, Stela Babău,  a mentionat că toate costumele aparțin unor membre ale organizației din întreg județul, fiind confecționate  în comunităție locale de mamele lor, de bunici ori moștenite.


Un public larg, iubitor de tradiție și frumos s-a bucurat de eveniment.

Prezentatoarea evenimentului doamna Anca Banda , care a venit si ca reprezentat a zonei etnografice Beiuș.

          Prezentarea costume Bulz (bazinul Crisului Repede) facuta de  Iliescu Maria Doina .



-Prezentarea costumelor din Țețchea – 10 perechi îmbracate in costume populare 
- Prezentare costum Alesd – Aurelia Vaida



Prezentare costum Marghita – Cornelia Suiugan -
Prezentarea Colectiei ”Rustica” a designerului Ioana Georgescu. In această colectie de inspirație interbelică, care ne duce cu gandul la Regina Maria si Maria Tanase, Ioana Georgescu reinterpreteaza ia intr-o viziune avangardistă




INTERPREȚI -
Alexandru Mihai Carțiș, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea și al Școlii Populare de Artă Francisc Hubic, președintele asociației corale Voces Oradea, membru al Ansamblului Nuntașii Bihorului în calitate de interpret de muzică populară.


Iuliana Băican Chelu, absolventă a Facultății de Actorie din Oradea, a lucrat timp de peste 30 de ani la Teatrul de Stat din Oradea, ca sufleur, conduce o firmă de steaguri și de costume la comandă, a realizat timp de 8 ani o emisiune de muzică la fostul post local de televiziune TVS și a colaborat de-a lungul anilor cu Ansamblul Nuntașii Bihorului.







Marghita – Ansamblul folcloric ”Floarea Barcăului” –

Brusturi – GRUPUL ZESTREA COMUNEI BRUSTURI, format in urma cu 2 ani, la inițiativa fostei directoare a scolii, Livia Bârlău – actual primar PSD. Grupul este condus si coordonat de solista Aurica Vaida care compune cantecele si alcatuieste repertoriul. Au participat la concursuri de cantece, pricesne si colinzi unde au luat diverse premii. Au fost la emisiuni televizate la posturile Hora Etno si Favorit -

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...