Treceți la conținutul principal

Biblioteci bihorene: In lumea basmelor- la biblioteca Madaras

Biblioteci bihorene: In lumea basmelor- la biblioteca Madaras: La inceputul lui iulie, in prima intalnire din programul de lectura din aceasta vacanta,  am citit basmul "Sarea in bucate" de Petre Ispirescu.

Copiii au cautat pe internet sau in cartile puse la dispozitie cateva date biografice ale lui Petre Ispirescu si cateva titluri de basme. Dintre basmele scrise de el au ales sa citim "Sarea in bucate".
Au citit basmul pe roluri, am explicat cateva cuvinte necunoscute lor si am povestit oral, urmand ca ei sa povesteasca in scris pentru urmatoarea intalnire.
Mi-am propus sa descoperim si cateva proverbe codate, dar pentru ca basmul a fost destul de lung ne-am intalnit a doua zi sa lucram pe fisele cu proverbe. Am descoperit primele cinci proverbe si am discutat despre fiecare.





In a doua saptaman din iulie , ne intalnim dn nou "In lumea minunata a basmelor". Continuand cu povestea inceputa , au povestit basmul și miercuri au fost actori, au interpretat rolurile personajelor dinSarea in bucate. Au fost niste actori minunati. Au mai descoperit si cateva proverbe codate din fisa lor de lucru.
Copiii isi doresc sa semene sau sa fie unele dintre personajele intalnite in textele literare pe care le citesc,
Daca miercuri copiii fost actori joi au fost spectatori. Au vizionat filmul Sarea in bucate si au putut astfel compara cum au interpretat ei rolurile si cum au fost interpretate in film de actori adevarati.


Basmul pe care l-am citit la intalnirea din aceasta saptamana ( 25 iulie) a fost "Norocul si mintea" de Radulescu-Codin.
Copiii au citit textul pe roluri, am explicat cuvintele necunoscute sau unele expresii intalnite in text si au povestit oral. Concluzia la care au ajuns a fost ca degeaba ai noroc daca nu ai minte.
Deoarece copilaria este lumea jocului, au urmat cateva jocuri educationale de pe didactic.ro.





Prima saptaman din august. Astazi am citit "Povestea ciocarliei" de Tudor Pamfile din volumul Basmele romanilor vol. IX.
Le-am prezentat copiilor cateva date bibliografice ale autorului si apoi le-am citit povestea. Ei au trebuit sa-si noteze cuvitele necunoscute pe care le-am explicat .
Au avut de rezolvat o fisa in care aveau imagini din povesti si trebuiau sa noteze titlul povestii. Cand am verificat daca au lucrat corect pentru fiecare titlu scris au spus si autorul. Le-am citit si cateva ghicitori despre personaje din povesti si ei trebuiau sa spuna personajul, titlul povestii si autorul.
Ultima imagine din fisa era din "Ridichea uriasa" si m-am gandit ca in finalul activitatii sa ne jucam putin. Un copil a fost ridichea. Pe rand vin personajele povestii ca sa scoata ridichea din pamant: mosul, baba, nepoata, catelul, pisica, soricelul. La indemnul "Hai ridiche uriasa sa te iau la mine acasa!" trag de ridiche dar numai la final, cand sunt toti inlantuiti, reusesc sa o scoata.
Invatatura desprinsa a fost formulata de copii: "Unde-i unul nu-i putere", ''Unde-s multi puterea creste'', ''In unire sta puterea''.





Basmul zilei de 11 august, a fost "Fata mosului cea cuminte'' de Petre Ispirescu. Dupa ce au citit , au povestit-o si am facut comparatie cu povestea lui Creanga ''Fata babei si fata mosneagului''. Au enumerat asemanarile si deosebirile dintre cele doua scrieri.
Marti 12 august, au rezolvat o fisa de matematica, un rebus si o fisa in care trebuiau sa coloreze ciupercutele pe care erau scrise cuvintele corecte.








.
Diminetile de basm la Madaras se incheie maine 20.08.2014, cu premierea tuturor copiilor care au participat la programul de lectura.
Povestile selectate pentru lectura sunt din volumele primite in proiectul Lecturi de vara din partea Fundatiei Mereu apropape in programul Books4Youth, aduse in Bihor de Fundatia Culturala de pe langa Biblitoeca Gheorghe Sincai
Tot din aceste programe provin si cartile care vor fi date ca premii, iar restul cartilor vor fi inregistrate in colectiile bibliotecii.




Bibliotecar Aristan Marinela.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Împreună în lumea basmelor"- Lecturi de vara la Biblioteca Madaras

Aristan Marinela , bibliotecara la Biblioteca Madaras, iși asteptă  cititorii sa intre ”Împreună în lumea basmelor ” ”În această vară îmi aștept cititorii să facem o călătorie în lumea basmelor, o lume unde domină frumosul, binele, înțelepciunea, încrederea și speranța. Scopul activității : - stimularea interesului pentru lectura individuală și colectivă în vederea dezvoltării și activizării vocabularului și a dobândirii unor tehnici de muncă intelectuală. Activități : - lectură individuală și colectivă; citire pe roluri; jocuri cognitiv-distractive cum ar fi  Ghiciți personajul, Numiți povestea, Numiți autorul ș.a.;  rezolvarea unor fișe, a unor rebusuri; premierea participanților. Activitățile se vor desfășura în lunile iulie și august. Premierea se va face cu cărțile primite de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Șincai" Oradea prin proiectul Lecturi de vară.”  http://bibliotecacomunalamadaras.blogspot.ro/2014/06/impreuna-in-lumea-basm...

Programul de granturi de carti „BOOKS 4 YOUTH” al Fundatiei Mereu Aproape

Programul   Fundatiei Mereu Aproape este deschis pentru ONG, institutii de invatamant, institutii de cultura si alte entitati non-profit din tara sau strainatate, cu personalitate juridica si care pot beneficia de sponsorizari in conditiile legii. Proiecte acceptate: In concurs pot fi inscrise proiecte de orice fel, cu conditia sa aiba in centrul atentiei copii si tineri. Sunt acceptate spre exemplu, proiecte in care cartile sunt oferite ca premii pentru diverse concursuri si competitii, sau ca incentive pentru incurajarea lecturii in randul copiilor si a tinerilor sau frecventarea scolii ori a unor programe sau actiuni cu caracter educativ sau cultural. Pot fi transmise si propuneri de proiecte prin care se sustine dotarea, extinderea sau infiintarea de spatii de lectura, centre comunitare sau intreprinderi sociale. Calendarul programului: 18 aprilie 2014 – TERMENUL LIMITA PENTRU DEPUNEREA APLICATIILOR 30 aprilie 2014 – ANUNTAREA CASTIGATORILOR 5 mai – INCEPEREA PROGRAMA...

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...