Treceți la conținutul principal

Conferinta de inchidere a Campaniei 16 zile de activism impotriva violentei

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” , Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului, Inspectoratul Judetean de Politie BihorInspectoratul Scolar Bihor, Institutii specializate locale, ONGuri locale au organizat in data de 10 decembrie,  ora 14,  in Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene conferinta de inchidere a Campaniei 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie.
Invitat din străinătate a fost dl Peter Ghitzei membru în boardul IFS.
In cadul evenimentului, a avut loc decernarea diplomelor pentru participantii la campanie și  s-a facut raportul campaniei .

Au luat cuvântul descriind participarea la campanie: doamna Blaga Daniela, comisar educator la Penitenciarul Oradea, Simion Doina de la Centrul de Îngrijire de Zi, Raita Dorina de la GPP30, Szell Gabriela de la Organizatia d eFemei din cadrul UDMR, Lucia Ciobanu presedinte al Asocciatiei Down Oradea, Otilia Vura de la Fundatia Lampas.




Evenimentul s-a incheiat cu o masa rotunda / dezbatere cu tema profilul copilului abuzat si al abuzatorului moderator a fost Delia Pantea.
In dialog au intrat Adriana Crisan psiholog , pedagog invatamant special , Otilia Vura, Fundatia “Lampas”,  dr. Livia Ghiurcuța profesor la Liceul Teoretic Aurel Lazar , dr. Alin Cretu psiholog, Radu Bonta psiholog .

Problematica ridicată în cadrul dezbaterii a scos in evidență probleme de violenta intrafamiliala care afecteaza copilul de la cele mai mici varste, primul subiect de trauma pentru copilul mic este folosirea olitei si a wc ului, parintii fiind primii care nu au elemente de baza in cresterea si educarea copilului.
O alta greseala in educatia copilului mic, sursa de trauma mai tarziu, este lipsa unui program coerent si al unui mesaj clar din partea parintilor- ca adultul este cel care stabileste regulile  de viață in familie , nu copilul.
Abuzul continua apoi, altă temă fiind proiectarea viselor si a frustrarilor părintilor asupra copiilor care devin niste instrumente pentru realizarea parintilor.

De la catedra este vizibilă toată acestă suferință prin care trece copilul, suspus  unor multiple surse de presiune. Cei prezenți care lucrează in sistemul educational actual subliniază necesitatea existenței unei educari a parintelui tânăr ,inainte de apariția primului copil.

Observarea de semne de traumă a unui copil de la catedră trebuie să ducă la sesizări ale autoritatilor responsabile,  pe calea stabilită de lege.




Campania a fost lansata in 1991, cu scopul de a creste gradul de constientizare publica asupra acestui fenomen si a consecintelor sale. In fiecare an, incepand cu 25 noiembrie - Ziua Internationala de Eliminare a Violentei Impotriva Femeilor – pe plan international se organizeaza, timp de 16 zile, actiuni de constientizare si protest impotriva violentei domestice.


Cele 16 zile au fost alese in aceasta perioada deoarece includ evenimente importante precum:
25 Noiembrie: Ziua Internationala de Eliminare a Violentei Impotriva Femeilor 
29 Noiembrie: Ziua Luptatorilor pentru Drepturile Femeilor 
1 Decembrie: Ziua Mondiala impotriva SIDA 
3 Decembrie: Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati 
10 Decembrie: Ziua Internationala a Drepturilor Omului 

Imagini de la eveniment .


Colindatori de la  Cetariu.

Dezbatere in cadru restrâns.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...