Treceți la conținutul principal

Intalnire cu poporul meu !Excursie la Alba Iulia






Spunem adesea că istoria este o frumoasă carte de poveşti cu fapte şi eroi  adevăraţi.  Însă, ceea ce vom relata în acest  scurt articol, reprezintă doar o parte din ceea ce am văzut, am simţit şi am trăit, mergând pe urmele înaintaşilor noştri. 

Aşadar...la începutul acestei luni, între 5-6 decembrie a.c., un grup de oameni inimoşi, prin a căror vene curge istoria noastră naţională, s-au gândit să facă o bucurie elevilor bihoreni care au obţinut rezultate meritorii la diferitele concursuri şcolare organizate de MECȘ. Este vorba de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, filiala Oradea, păstorită cu dragoste, respect şi responsabilitate de domnii Grigore Bartoş – preşedintele societăţii, Vasile Fonoage – vicepreşedintele societăţii, Diana Judea – membră şi d-na Maria Matei-colaboratoare, oameni fără de care acest demers cultural-ştiinţific nu ar fi avut loc. Aceşti oameni minunaţi sunt mult prea implicaţi în activităţi culturale, naţionale şi ştiinţifice pentru a-şi pune condeiul pe un petec de hârtie prin care să ne vorbească despre eroi. Ei trăiesc şi fac istorie. Şi atunci...ne-am spus, noi participanţii: nu este nicio problemă! O facem noi, cei prezenţi la evenimentul cultural-ştiinţific organizat de ei, pentru că vrem să se cunoască de către toţi faptul că tinerii sunt apreciaţi, că suflete calde sunt alături de ei şi îi susţin în demersurile lor şcolare.

În colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor, reprezentat de doamna inspector Daniela Duma, 34 de elevi din şcolile gimnaziale şi liceele din municipiu şi judeţ au pornit „pe urmele lui Avram Iancu”, unul dintre eroii acestui neam, care prin implicarea sa, a pus o piatră la temelia formării României moderne. 

Cei 34 de elevi de la: C.N. „Avram Iancu” Ştei, Sc. Gim. Nr. 1 „Miron Pompiliu” Ştei, însoţiţi de prof. Alexandra Sere, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Oradea, însoţiţi de prof. Florin Oros, C.N. „Octavian Goga”, Marghita, C. N. „Teodor Neş”, Salonta şi Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, însoţiţi de prof. Livia Ghiurcuţa, Sc. Gim. Aştileu, însoţiţi de prof. Maria Butuc, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, însoţiţi de prof. Otilia Filip şi Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, însoţiţi de prof. Florentina Barta, au avut ocazia de a studia „istoria şi altfel”, de a vedea locurile ancestrale ale poporului român, de a-şi cunoaşte mai bine poporul, naţiunea din care fac parte şi de a „ierta şi mări poporul român”, precum spunea împăratul Traian în testamentul său. 

Aşadar, sub stindardul „Premiem excelenţa”, elevii au cunoscut oameni minunaţi, adevărate enciclopedii vii, care au făcut şi fac istorie prin tot ceea ce realizează, şi anume: dl. Vasile Tutula, Cluj-Napoca, pe care ne permitem să-l considerăm o adevărată „catedrală a ştiinţei româneşti”, dl. Emil Jurcă, preşedinte de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din Alba Iulia, dl. primar Romeo Fărcaş, pe care elevii l-au cunoscut la Ţebea şi căruia i-a fost atribuită medalia comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial din partea societăţii organizatoare, dlui. primar al localităţii Buteni, Petronel Mărcuţ şi dlui. director Teodor Păiuşan de la Liceul „Ion Buteanu” din Buteni, dnei Viorica Dutca, „Vatra Românească”, dnei primar Ana Moţica din Gurahonţ şi, nu în ultimul rând, corului bărbătesc de la Buteni, care, împreună cu elevii participanţi la această activitate, au interpretat colinde româneşti în biserica din localitatea Buteni.

Mergând prin frumoasa Transilvanie, „inima şi sufletul României Mari”, tinerii bihoreni au cunoscut o altfel de istorie, o istorie palpabilă, la faţa locului, un loc „bătătorit” de fapte şi eroi cum greu îţi este dat să întâlneşti, oameni care au pus mai presus de interesul lor personal şi familial interesul şi viitorul unei naţiuni. Drumul a fost lung, însă încărcat de istorie. Am trecut prin frumosul oraş Cluj Napoca, unde Avram Iancu şi Mihai Viteazul stau de veghe, am coborât la Turda şi, mai apoi, la cetatea nemuririi neamului din Alba Iulia. Apoi am mers la Hunedoara pentru a ne readuce aminte de Iancu de Hunedoara, am urcat în cel mai important centru cultural, spiritual şi istoric, Ţebea, unde-şi doarme somnul de veci eroul unui neam, Avram Iancu, am trecut prin Gurahonţ şi Buteni, în aceste mici „colţuri de rai” din care şi astăzi, Avram Iancu, pe care prezicerea cerească l-a trimis, acolo, în panteonul culturii româneşti,Ţebea, să ne vegheze.

Ne plecăm frunţile în faţa celor care s-au gândit, chiar şi pentru câteva clipe, la cei care iubesc şi doresc să cunoască profund istoria acestui neam. Vă suntem recunoscători pentru că fără VOI, noi, dascălii şi elevii, nu am fi putut realiza această frumoasă lecţie de istorie. Simţim, acum în prag de mare sărbătoare creştină, că facem parte din marea familie „Avram Iancu”, că inimile noastre bat la fel şi că trăim, la fel, istoria acestei naţii greu încercate de vremurile trecute şi că sufletele calde ale elevilor noştri vor păstra vie, în conştiinţa neamului, jertfa eroilor.



Mărire ţie, Patrie frumoasă!
Dascălii participanţi.

Livia Ghiurcuţa, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Oradea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

16 zile de activism impotriva violentei de gen

Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” si Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului Inspectoratul Judetean de Politie Bihor Inspectoratul Scolar Bihor, ONGuri locale Va invita la conferinta de deschidere a celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie Impreuna impotriva violentei 25 noiembrie ora 17 Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene Gazde Ligia Mirisan director al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Miorita Sateanu, cetatean de onoare al municipiului Oradea, Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai” Invitati Roxana Ojica-Urs,  Directia Pentru Protectia Copilului Otilia Vura, Fundatia “Lampas” Comisar sef Gheorghe Ungur si Comisar sef Flaviu Iova, comisar IPJ Bihor Alin Cretu psiholog  Simona Dejeu, ANITP Centrul Regional Bihor Daniela...

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

 Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste 65 ani, în general cu probleme de sănătate. Elevii clasei a 10-a A, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea au donat cărți și puzzle - uri și de asemenea pachete cu dulciuri și fructe tuturor din această comunitate. Împreună cu 8 elevi din clasă, o mamă și diriginta ne-am dus vineri, la ora 12:00, să ne vizităm "bunicii" și să le aducem o pată de culoare în existența ternă în care ne aruncă vârstă înaintată și suferința. Pentru "o clipă " dragii de ei au uitat de toate suferințele și s-au bucurat de vizita copiilor glumind. Cei de la cămin ne-au așteptat cu gogoși, apă și băuturi răcoritoare, așa cum se cuvine să îți întâmpini musafirii. Am petrecut trei ore plăcute care au trezit emoții, atât de o parte, cât și de cealaltă. Profesor coordonator Simona Negrean.

Ceata lui Pitigoi

Fundatia culturala de pe lângă Biblioteca Judeţeană « Gheorghe Şincai » organizează anual Tabara de vara, de zi denumita generic     “CEATA LUI PITIGOI”             Intentia organizarii taberei  a fost ca  elevii pe timpul vacantei să-si  petreacă timpului in mod organizat, plăcut si distractiv, elevii rămaşi singuri  acasă sa nu fie cooptati in diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau sa  petreacă toată ziua in fata calculatorului sau a Tv. vizionând filme cu actiuni nereconandate sau interzise eleviilor.        Locul de desfasurare a activitatilor taberei  este Oraşelul Copiilor unde sunt condiţii excelente pentru diverse activităţi ocupaţionale, de abilităţi, sportive si jocuri oferite prin obiectele specifice distracţiei , din dotarea instituţiei        Participarea elevilor in tabara si toate activitat...